Piškotki

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar upravitelju spletnega mesta pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje. Nekateri piškotki omogočajo slednje uporabnikom tudi čez več spletnih mest.

Upravljanje s piškotki

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah, tako da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko kadarkoli izbrišete.

Katere piškotke uporabljamo?

Nujni piškotki:

Spletna stran ne hrani piškotkov, ki so nujno potrebni za njeno delovanje. Piškotek, ki ga ustvari spletna stran ob potrditvi obiskovalca, da se strinja z uporabo piškotkov, se shrani na napravi uporabnika.

Piškotki za boljšo učinkovitost spletne strani:

  • __utma: Piškotek služi razlikovanju uporabnikov in sej in se hrani 2 leti. Izvor: Google Analytics
  • __utmt: Piškotek služi zaviranju zahtevkov in se hrani 10 minut. Izvor: Google Analytics
  • __utmb: Piškotek se uporablja za določanje novi sej/obiskov in se hrani 30 minut. Izvor: Google Analytics
  • __utmc: Piškotek se uporablja za določanje novi sej/obiskov in se hrani za čas trajanja seje brskalnika. Izvor: Google Analytics
  • __utmz: Piškotek hrani izvor prometa ali kampanje in služi določanju prihoda na spletno stran in se hrani 6 mesecev. Izvor: Google Analytics
  • __utmv: Piškotek hrani uporabniške spremenljivke po meri in se hrani 2 leti. Izvor: Google Analytics

Več informacij o storitvi Google Analytics je na voljo v pogojih za uporabo storitve Google Analytics, v načelih za varnost in zasebnost storitve Google in v pravilniku o zasebnosti podjetja Google.